Actualiteit

Noël

5 tips voor een zerowaste-eindejaar

Doe-cadeaus, maaltijden met weinig afval, tweedehandsspullen... Het zijn eenvoudige en motiverende stappen waarbij u ook uw fantasie de vrije loop kunt laten gaan om uw ecologische voetafdruk te verkleinen tijdens de eindejaarsfeesten. 

1. Niets om aan te trekken?

Weet u niet wat aan te trekken om uit te gaan? Denk aan tweedehandswinkels of wat er achteraan in uw kasten zou kunnen rondslingeren. En als u uw kleding een nieuwe look wilt geven, zet dan uw naaimachine klaar.

Gemaakt 21/12/2022
Lees meer...
Happy Halloween

Halloween vieren zonder afval? Daar hebben we geen schrik van!

Dit jaar hoef je niet in je portemonnee te tasten om nieuwe accessoires in gruwelijke verpakkingen te kopen. De rest van het jaar heb je daar toch niets aan. Bereid het bloedbad voor met wat je vindt in je schuiven en kasten. 

 

Wees niet bang, kom dichterbij en lees dit aandachtig: schrik en angst gegarandeerd voor kinderen en gasten...

Gemaakt 19/10/2022
Lees meer...
WCD2022

World Cleanup Day 2022

Tot ziens op 17 september 2022 voor World Cleanup Day 2022

Alleen, in een groep of met de straatveger, maken we de straten van Brussel proper.

Tijdens deze dag eert de Stad Brussel de mensen die zich elke dag inzetten voor de netheid door een opendeurdag te organiseren in verschillende depots van de dienst Netheid.

Gemaakt 25/08/2022
Lees meer...
Bâche ZD

Welkom in ons Zero Afval-Park

Heb je ze gezien? Wat? De zero waste sensibiliseringsbanners in de groene ruimten van de Stad Brussel? Waar? Bij de hoofdingang van je favoriete groene ruimte!

Deze sensibiliseringsbanners zullen de hele zomer op strategische punten hangen om bezoekers aan te moedigen om te picknicken zonder afval! Misschien ben je hier dankzij de QR-code die je op de banner hebt gescand, en vraag je je nu af hoe je jouw zero-afvalpicknick kunt voorbereiden?

Gemaakt 12/05/2022
Lees meer...
Jardiner ZD

Tuinieren zonder afval, al onze tips!

Daar is de lente! Het is weer tijd voor wat groen op uw balkon, terras of in de tuin.
Eén missie: afvalvrij tuinieren! 

Om te beginnen moet u uw tuingereedschap zorgvuldig kiezen.
Geen plastic materiaal meer dat niet bestand is tegen het tuinwerk. Kies voor degelijk gereedschap dat lang meegaat! Denkt u dat kwaliteitsgereedschap duur is, vooral als u het zelden gebruikt? 

Gemaakt 12/04/2022
Lees meer...
recyclage

Internationale Recyclagedag

Recyclagedag bestaat sinds 1994 en promoot het gebruik van gerecycleerde materialen. Sinds 2018 is het een Internationale Dag en vindt hij elk jaar op 18 maart plaats. Aandacht voor recyclage is een actueel thema. Daardoor kunnen we namelijk onze ecologische voetafdruk verkleinen en onze afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen, die niet onbeperkt zijn, beter controleren.

Gemaakt 11/03/2022
Lees meer...
plastic

Gedaan met wegwerpplastic

België heeft sinds 24 januari 2022 een nieuwe stap gezet in de richting van zero waste. De verkoop van bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik is nu in het hele land verboden.

Wat bedoelen we met wegwerpplastic? De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu legt uit dat het bijvoorbeeld gaat om bestek, borden, potjes en doosjes, drinkbekers in EPS (piepschuim), rietjes en wattenstaafjes.

Gemaakt 18/02/2022
Lees meer...
compost day

World Compost Day 2022

Ontdekkingsdag van de compost in Brussel

Datum : Zondag 20 maart 2022
Locatie : In heel Brussel
Informatie via de website https://www.compostday.brussels/nl/ 

Waarom composteren? Wat composteren? Hoe composteren?
Wilt u uw organisch afval recycleren, maar weet u niet hoe?

Gemaakt 18/02/2022
Lees meer...
2022

Goede voornemens

Een nieuw jaar en een nieuwe kans om de zero afvaldoelstelling te bereiken, zijn aangebroken. Dit is dus de perfecte opportuniteit om goede zero afvalvoornemens te implementeren in het dagelijks leven. Hier zijn enkele belangrijke voornemens:

1.  Beperk uw afvalproductie: dit jaar (en de volgende jaren) vermijden we “oververpakte” producten, we geven of lenen de voorwerpen die we zelf niet meer willen, maar wel nog door anderen gebruikt kunnen worden.

Gemaakt 21/01/2022
Lees meer...
Usitoo

Preterie

Door het project ‘Uitleendienst’ van de Stad Brussel zullen Brusselaars verschillende voorwerpen tegen een lage prijs kunnen huren. Dit soort dienst maakt het mogelijk om de aankoop te vermijden van een voorwerp dat maar een of twee keer per jaar wordt gebruikt. Niet alleen worden deze voorwerpen op de lange termijn afval, maar zulke voorwerpen vormen een verspilling van grondstoffen en betekenen ook weggegooid geld.

Gemaakt 11/01/2022
Lees meer...