Doe-cadeaus, maaltijden met weinig afval, tweedehandsspullen... Het zijn eenvoudige en motiverende stappen waarbij u ook uw fantasie de vrije loop kunt laten gaan om uw ecologische voetafdruk te verkleinen tijdens de eindejaarsfeesten.
1. Niets om aan te trekken?
Weet u niet wat aan te trekken om uit te gaan? Denk aan tweedehandswinkels of wat er achteraan in uw kasten zou kunnen rondslingeren. En als u uw kleding een nieuwe look wilt geven, zet dan uw naaimachine klaar.
2. Afvalslanke maaltijden
Het sleutelwoord: vooruitdenken! Bedenk en plan een menu van tevoren op basis van seizoenproducten, haal ze bij (super) markten in uw buurt of in groothandels… Dit jaar eens geen traiteur of plastic bakjes?
3. Furoshiki
Furoshiki is een Japanse kunst die een vierkant stuk stof gebruikt dat op duizend manieren geknoopt kan worden om een geschenkverpakking, een tas, een flessenhouder... te maken. U kunt een sjaal gebruiken of een mooi stuk stof in diverse afmetingen.
4. De gesckenken!
Ga voor geschenken die duurzaam, nuttig, tweedehands of van milieuvriendelijke materialen gemaakt zijn. Of bied een doe- of belevingscadeau aan zoals een bijzonder weekend, keramiekatelier, wijnen kaasproeverijen, concerttickets...
5. De decoratie
Herstel uw lichtslingers die het niet meer doen in een ‘repair café’ of kies voor een plantaardige slinger van bv. gedroogde sinaasappelschijfjes… Herstel ook uw oude decoraties, of als u die niet hebt, denk dan nog eens ‘tweedehands’.
En dan… wat doen we met onze boom ?
Als u voor kiest een ‘echte’ kerstboom kiest, houd er dan rekening mee dat u na de feestdagen uw boom op uw stoep kunt zetten, op de dag van de groenafvalinzameling, met zijn houten onderstel maar zonder versieringen (en eventueel ook zonder plastic pot). Net. Brussel zal er, net als ander groenafval, compost van maken. Opgelet: plastic kerstbomen komen uiteraard niet in aanmerking. Dat is ‘grof vuil’. (www.arp-gan.be/nl/sortering/5-kerstbomen.html ).
