Weet u waar de zee begint? Ze begint al in de stad bij elke goot en rioolputje in de straat. Dat zijn de plaatsen die het regenwater afvoeren of poetswater dat op de straat spoelt.
De Stad maakt mensen bewust van het belang om niets in de regenwaterafvoer te dumpen
Vanaf maart plaatst de Stad Brussel overal op haar grondgebied ‘Hier begint de zee’-tegels. Uiteindelijk verschijnen er 200 geëmailleerde lavastenen tegels van 15 x 15 cm bij bepaalde problematische afvoerputjes. Het doel is duidelijk: mensen in de stad eraan herinneren waar ons afval naartoe gaat, door hen er op een duurzame en permanente manier van bewust te maken dat ze hun afval niet in de straatkolken mogen gooien.
Afval dat in de afvoer van het regenwater komt, komt in zee terecht
Burgers beschouwen de rioolputjes vaak als een vuilnisbak en gooien er hun sigarettenpeuken en ander klein afval in. In de straatkolken zit een filter die het grote afval tegenhoudt. Helaas is dit niet voldoende om klein afval zoals sigarettenpeuken en kleine plastic of papieren verpakkingen of vloeistoffen zoals olie, verf en andere gevaarlijke producten tegen te houden. Sommige inwoners deponeren ook de afgevallen bladeren op hun stoep of oprit bij de rioolputjes. Een grote vergissing! Als de straatkolken verstopt zijn, kunnen ze geen water meer opvangen en staat de weg onder water.
Waar komt het afval terecht dat door de kolkenfilter gaat?
Nadat het afval door de kolkenfilter is gegaan, komt het in de riolering terecht. Als de diameter niet te klein is, wordt het bij de zuiveringsinstallatie tegengehouden. Zo niet, dan komt het in de rivier terecht, op weg naar zee. Daar voegt het zich bij de vele tonnen afval die al ronddrijven, vervuilt het het water en bedreigt het de waterorganismen. Meer informatie over de gevolgen voor fauna en flora vindt u hier: https://leefmilieu.brussels/burgers/onze-acties/projecten-en-resultaten/waterlopen-en-verontreiniging of hier: https://en.oceancampus.eu/apprendre
Welk voorwerp komt het meeste voor in zee?
Het mag ons niet verbazen dat sigarettenpeuken de voorwerpen zijn die het meeste in zee worden aangetroffen! Gevolgd door plastic flessen en plastic verpakkingen. Het is daarom heel belangrijk om producten voor eenmalig gebruik te verminderen en te kiezen voor herbruikbare voorwerpen. Als u de lijst van de meest gevonden voorwerpen op zee wil bekijken, kan u de volgende link volgen: https://oceanconservancy.org/wp-content/uploads/2021/09/2020-ICC-Report_Web_FINAL-0909.pdf
Inhuldiging 20 maart 2023
U bent van harte welkom op de inhuldiging van de eerste tegel op maandag 20 maart van 10 tot 11.30 uur op het Emile Bockstaelplein in Laken (voor het Maison de la Création)! Op het programma: drink, cleanup (opruimen van zwerfafval) en sjabloonspuiten voor wie wil.
