Gedaan met wegwerpplastic

België heeft sinds 24 januari 2022 een nieuwe stap gezet in de richting van zero waste. De verkoop van bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik is nu in het hele land verboden.

Wat bedoelen we met wegwerpplastic? De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu legt uit dat het bijvoorbeeld gaat om bestek, borden, potjes en doosjes, drinkbekers in EPS (piepschuim), rietjes en wattenstaafjes.

Voor sommige categorieën van andere producten, zoals bepaalde hygiënische producten, zullen ze nog steeds toegestaan zijn, maar moeten ze wel voorzien zijn van een specifieke etikettering. De consument wordt dan gewaarschuwd voor de aanwezigheid van plastic en de gevolgen daarvan voor het milieu.

Binnenkort zullen we geen wegwerpproducten meer in de winkel zien. Dit helpt ons voor herbruikbare producten te kiezen. Maar nog een beetje geduld, de huidige voorraden mogen nog steeds worden verkocht.

Volgende datum om te onthouden: 17 januari 2023. Belangrijke datum voor het verbod op lichte plastic zakjes met handvat die we in winkels kunnen vinden. Sommige uitzonderingen zullen nog steeds worden toegestaan voor bijvoorbeeld herbruikbare zakjes of zakjes die op luchthavens worden aangeboden. Controles staan vanaf 2023 gepland.

Ga voor meer informatie naar de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu : https://www.health.belgium.be/nl/news/plastic-wattenstaafjes-en-tafelgerei-verboden-vanaf-24-januari

plastic
Gemaakt 18/02/2022