Tuinieren zonder afval, al onze tips!

Daar is de lente! Het is weer tijd voor wat groen op uw balkon, terras of in de tuin.
Eén missie: afvalvrij tuinieren! 

Om te beginnen moet u uw tuingereedschap zorgvuldig kiezen.
Geen plastic materiaal meer dat niet bestand is tegen het tuinwerk. Kies voor degelijk gereedschap dat lang meegaat! Denkt u dat kwaliteitsgereedschap duur is, vooral als u het zelden gebruikt? 
Geen zorgen, wij hebben de oplossing! Misschien kent u iemand die een snoeischaar, een heggenschaar, een schop of een spade heeft die hij niet meer gebruikt. Vraag hen gerust even of ze die niet willen weggeven aan u of of ze u die niet willen lenen. Als u niet kunt vinden wat u nodig hebt, zoek het dan in tweedehandswinkels. En voorwerpen die u maar een korte tijd nodig hebt, die kunt u tegen een lage prijs huren bij de Spullenbib van de Stad Brussel https://zero-afval.brussel.be/spullenbib


Nu u goed bent uitgerust, is het tijd om uw handen vuil te maken! Er wordt vaak gezegd dat "je oogst wat je zaait". Dus hoe zaait u zero waste? Zaai uw zaadjes in potjes van natuurlijke vezels, eierdoosjes, kraftpapier of krantenpapier. Deze alternatieven zijn biologisch afbreekbaar. Opgelet: vermijd wel glanzend papier of papier met teveel inkt. En als u van een uitdaging houdt, zaai dan zonder potjes maar rechtstreeks in klompjes aarde door aarde in vorm te brengen met een kluitenpers/pottenpers of met uw handen!
U kunt natuurlijk wat recycleren en zaaien in potjes die u al hebt of die mensen u kunnen geven in plaats van ze weg te gooien. 


Om de namen van de soorten op te kunnen schrijven en planten omhoog te houden, kiest u voor natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen: allerlei stukken hout zijn perfect. 


Alles mag nu wat water krijgen! Regenwater natuurlijk. Regenwater is beter voor planten omdat het weinig mineralen en kalk bevat, maar wel licht zuur is. Het is een goed alternatief voor leidingwater en bovendien helemaal gratis. 
Om te voorkomen dat uw planten te snel uitdrogen in de grond of in uw potten, is mulchen ook aan te bevelen en kan het zelfs uw beste bondgenoot worden. Mulchen is een techniek waarbij er dode bladeren, gras, stro op de grond tussen de planten gelegd worden om de bodem te voeden maar ook om vocht vast te houden. Nog een goede, eenvoudige, ecologische en goedkope zero-waste-tip. Gedaan met mulchen met doeken uit kunststof die in de aarde vergaan. Versnipperde struiken kunnen ook als mulch worden gebruikt. Let erop dat u niet het hele jaar door snoeit om de broedperiode te respecteren. 

 

Planten groeien. Wat als we ze een helpende hand zouden toesteken wanneer ze zich slapjes voelen? Lang leve natuurlijke meststoffen! Compost is meststof nummer één. Composteren is dus de boodschap.
Ontdek hier de premies van de stad: https://www.brussel.be/premie-wormcompostbak
Of neem deel aan een buurtcompost: https://www.brussel.be/project-compost-brussel


Vermijd ten slotte absoluut pesticiden, want die laten resten achter in de bodem en het water. Verschillende natuurlijke, plantaardige behandelingen kunnen u helpen bij de bestrijding van ongewenste planten, zoals smeerwortel, heermoes (kattenstaart), brandnetels, enz.


Zoals u ziet, is afvalvrij tuinieren mogelijk en zelfs heel gemakkelijk. Het enige wat u hoeft te doen is samen te werken met de natuur en ze zal u dankbaar zijn!   

Jardiner ZD
Gemaakt 12/04/2022