Welkom in ons Zero Afval-Park

Heb je ze gezien? Wat? De zero waste sensibiliseringsbanners in de groene ruimten van de Stad Brussel? Waar? Bij de hoofdingang van je favoriete groene ruimte!

Deze sensibiliseringsbanners zullen de hele zomer op strategische punten hangen om bezoekers aan te moedigen om te picknicken zonder afval! Misschien ben je hier dankzij de QR-code die je op de banner hebt gescand, en vraag je je nu af hoe je jouw zero-afvalpicknick kunt voorbereiden? Hieronder vind je onze tips!

 

Voorbereiding van een zero-afval-picknick

Denk na over wat je gaat eten en drinken, maak je tas klaar en we zijn weg!

  • Welke draagtas moet ik kiezen?

Vermijd kartonnen zakken, die onbruikbaar worden zodra ze nat zijn. Vermijd ook lichte plastic zakken, die snel scheuren en in de vuilnisbak belanden. Kies voor stevige en duurzame producten: herbruikbare katoenen tassen en draagtassen, isolerende tassen of hittebestendige papieren tassen. En als je in een romantische bui bent, waarom niet eens een rieten mand gebruiken?

  • Doe je boodschappen in bulk.

Het is natuurlijk geen verrassing dat je voor bulk moet gaan als je winkelt. Zo hoef je geen producten mee te dragen die moeten worden weggegooid.

  • Kook thuis om wegwerpverpakkingen te vermijden.

Broodjes en salades uit de winkel zijn altijd verpakt in wegwerpverpakkingen. Het voordeel van zelfgemaakte salades, broodjes, cakes, ... is dat je zelf kiest hoe je ze inpakt!

  • Kies herbruikbare verpakkingen.

Er zijn heel wat mogelijkheden om je eten te vervoeren: van katoenen etenszakjes (liefst biologisch), doosjes en potjes in alle vormen en maten, tot herbruikbare boterhamzakjes of de bee’s wrap. De bee’s wrap is gemakkelijk te maken en hij is een duurzaam alternatief voor vershoudfolie en aluminiumfolie. Hij wordt gemaakt van biologisch katoen, bijenwas, boomhars en jojobaolie.

  • Breng je eigen herbruikbare glazen, borden en bestek mee!

Neem herbruikbare glazen, borden en bestek mee voor je picknick. Ze zijn veel milieuvriendelijker en zuiniger dan wegwerpalternatieven, die in de vuilnisbak belanden. Neem zeker een tas mee om vuil servies terug mee te nemen.

  • Plan je een klein aperitiefje?

Er gaat niets boven drinkflessen voor je favoriete drankjes (of thermosflessen voor je koffie of thee)! Zo kun je je drankjes veel langer warm of koel houden. Je vindt ze in alle maten en kleuren, naargelang je smaak. En als je glazen flessen hebt, die kan je kwijt bij de glascontainer!

  • Vergeet je stoffen servetten niet!

Stoffen servetten zijn heel wat duurzamer dan papieren servetten of keukenpapier. Je kunt ze ook gebruiken om je broodjes, fruit of cake in te wikkelen. En om het decor compleet te maken, denk aan het tafelkleed. Gemaakt van stof, natuurlijk.

 

Door voor herbruikbaar en zero waste te kiezen, denk je aan het milieu: je onderneemt actie tegen afval en uitputting van grondstoffen en je zorgt mee voor een aangenamere en schonere groene omgeving voor iedereen.

 

Bronnen:

https://www.brussel.be/picknick

https://www.linfodurable.fr/conso/6-astuces-pour-organiser-un-pique-nique-zero-dechet-3765

Bâche zd
Gemaakt 12/05/2022