Ik verminder mijn afval

 

Je vuilnisbak verkleinen wil zeggen dat je minder afval gaat produceren. De eerste stap is eenvoudig: je moet je afval aan de bron verminderen. Dat wil zeggen, tijdens het winkelen. Daar vermijd je wegwerpverpakkingen door de voorkeur te geven aan bulk, herbruikbare verpakkingen, dozen, enzovoort (Tips en tricks).

De tweede stap bestaat uit het selectief sorteren van je afval. Sinds 1 januari 2010 is de selectieve sortering van huishoudelijk afval verplicht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest[1].

Waarom sorteren?

Het is geen geheim meer dat gesorteerd afval een hulpbron wordt. Als het goed wordt gedaan, geeft het selectief sorteren een meerwaarde aan het voorwerp, waardoor het een tweede leven krijgt (of zelfs nog meer). Het voorwerp wordt dan hergebruikt in zijn oorspronkelijke vorm of in een andere vorm (bijv. met oude stoffen wordt patchwork of zelfs nieuwe kleding gemaakt). Door te sorteren voorkom je dat het afval verbrand wordt en help je verspilling van hulpbronnen tegen te gaan. Door te sorteren kies je voor recycling en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. "We verlagen de kosten voor de verwerking van ons afval, besparen energie, voorkomen verspilling van herbruikbare materialen, verminderen het volume van het te verwerken afval, verminderen de uitstoot van broeikasgassen, beperken onze milieu-impact en zorgen voor werkgelegenheid in de recyclingsector" (sittomat.fr)[1].

 

Hoe sorteer je in Brussel?

 

Heb je vragen over de afvalsortering in Brussel? Neem contact op met het Agentschap Net Brussel voor meer informatie:

https://www.arp-gan.be/nl/sortering.html

 

Haal je oranje container voor organisch afval op

Scheurt je oranje zak door de grillige weersomstandigheden of door bezoekjes van dieren die verlekkerd zijn op je afval? Dan kun je een gratis oranje container krijgen, waarin je je zak kunt stoppen. Ga naar een van de Recyparken van Net Brussel. Inwoners van Brussel-Stad kunnen er ook een bestellen bij de Dienst Openbare Netheid via het nummer 0800/90.107.

En heb je al aan composteren gedacht?

Door je organisch afval te composteren, kan je het volume van je huishoudelijk afval met ongeveer 1/3de verminderen (bron). Bovendien wordt de verbranding van organisch materiaal vermeden en worden de voedingsstoffen teruggegeven aan de bodem (composteren).

 

Wil je je voedings- of organisch afval composteren? Dat is heel eenvoudig, volg gewoon de gids van Leefmilieu Brussel: https://environnement.brussels/thematiques/espaces-verts-et-biodiversite/mon-jardin/mon-compost

Wist je dat de Stad Brussel haar inwoners een premie toekent voor een (worm)compostbak? Interesse? Ga dan naar: https://www.bruxelles.be/prime-vermicompostiere

Sluit je liever aan bij een gemeenschappelijk compostproject, ga dan naar: https://environnement.brussels/thematiques/espaces-verts-et-biodiversite/mon-jardin/mon-compost/compost-collectif